Stock foto 900 x 600

Hvad fortæller dine symptomer dig?

Undgå at falde i symptombehandlingsfælden

Hvis du er et hovedmenneske lige som jeg, så vil jeg vædde med, at du også elsker at få konkret fakta, du kan forhold dig til. Et af de mere grelle eksempler fra min tid med et meget uroligt nervesystem, var da mit barn som 4-årig havde en konkret udfordring som fyldte rigtig meget i hverdagen. På det tidspunkt viste jeg ikke, at det var et symptom på mistrivsel og at det var barnets måde at råbe mig op på. Jeg synes bare det var mega træls at skulle døje med og troede blot, at det var noget der skulle fikses.

Symptomet viste sig selvfølgelig også i børnehaven og under et møde med lederen og et par af pædagogerne, beder min ængstlige morhjerne dem om at vurdere mit barns generelle trivsel fra 1 til 10. Spørgsmålet i sig selv var ikke særlig konstruktivt, da det jo selvfølgelig kommer an på, hvilke briller man har på og hvilke parametre, der vurderes ud fra. Men det kunne jeg ikke forstå på det tidspunkt. Min hjerne havde bare brug for at få et tal som den kunne forholde sig til. Hvad der så skulle komme ud af det tal, havde jeg ikke overvejet.

Symptomer skal ikke bare fikses

Hvis jeg i stedet havde spurgt mere konkret ind, f.eks

  • Trives mit barn med de andre børn

  • Har mit barn lyst til at spise sin madpakke

  • Hvordan oplever I mit barn i aktiviteter

  • Virker mit barn trygt, når jeg siger farvel

  • Kan I få øje på områder, hvor vi som forældre kan hjælpe vores barn bedre i hverdagen

Så var jeg blevet meget klogere på mit barn og kunne måske være nået meget længere med at regne ud, hvorfor symptomet var opstået i første omgang.

Pointen med at dele denne oplevelse er, at vi bliver nød til at betrakte symptomer helt anderledes end vi ofte gør i dag.

Symptomer skal ikke bare fikses. Symptomer har et meget vigtigt budskab og de har det med at komme igen, hvis ikke vi finder ind til den årsag, der har skabt symptomet i første omgang.

For at opdage stress eller blive bevidst om, at vi har et uroligt nervesystem, så er det, in my opinion, vigtigt at lære hvad symptomerne prøver at fortælle os, så vi hurtigere kan finde ind til roden og dermed nemmere hjælpe os selv af med ubehaget.

Jeg får lyst til at dele, hvad et symptom egentlig er, fordi jeg selv har oplevet, at det har gjort det lettere for mig at lytte til min krop og stoppe op i tide.

Hvad er et symptom?

Et symptom er en subjektiv indikation på en ubalance i kroppen. Subjektiv betyder, at vurderingen er baseret på eller påvirket af personlige følelser, meninger eller erfaringer. (Det modsatte af subjektiv er objektiv, som henviser til noget, der er baseret på faktiske data og er uafhængigt af personlige følelser). Det er derfor at nogle fx. oplever smerte eller følelser mere voldsomt end andre.

Symptomer er vigtige signaler, der hjælper med at råbe vores hoved op, således at vi kan tage os af dem. Symptomer dukker ikke op for at irritere os eller fortælle os, at vi er svage. De har et vigtigt budskab som det sjældent kan betale sig at overhøre.

Lyt til din krop, den har noget klogt at fortælle.

Mere om symptomer

  • Subjektiv oplevelse

    • Symptomer er individuelle oplevelser, som varierer fra person til person. De kan ikke måles direkte af andre, men beskrives af personen selv.

  • Indikation på en ubalance

    • Symptomer peger på en underliggende ubalance. De fungerer som signaler, der fortæller, at noget ikke fungerer korrekt i kroppen.

  • Mange forskellige former

    • Symptomer kan manifestere sig på mange måder, herunder smerte, træthed, svimmelhed, kvalme, feber, og meget mere.

  • Afhænger af personens egen beskrivelse

    • Da symptomer er subjektive, er læger afhængige af personens beskrivelser for at forstå, hvad der opleves. Dette gør kommunikationen mellem personen og lægen afgørende for korrekt diagnose og behandling.

  • Kan være synlige eller usynlige

    • Nogle symptomer, som udslæt eller hævelse, kan være synlige for andre, mens andre, som hovedpine eller angst, kun kan mærkes af personen selv.

  • Akutte og kroniske symptomer

    • Symptomer kan være akutte (pludselige og kortvarige) eller kroniske (langvarige og vedvarende). Akutte symptomer kan indikere en pludselig ændring i helbredstilstanden, mens kroniske symptomer kan pege på langvarige problemer.

Eksempler på symptomer som ofte er stressrelaterede
  • Diffuse smerter i varierende intensitet

  • Generel utilpashed

  • Træthed

  • Nakke, skulder og/eller lændesmerter

  • Kvalme

  • Fordøjelsesproblemer

  • Eksem og udslet

  • Vand i kroppen

  • Mange tandudfordringer

Hverdags smerter

Symptomerne spiller en central rolle i forhold til at finde ind til årsagen og dermed forstå ubalancen, således at den rette behandling kan sikre effektiv helbredelse. Min erfaring er, at som stressramt, kan være svært at kommunikere symptomerne klart, fordi det både føle skamfuldt at være svag men også at mange af symptomerne er blevet til hverdags smerter og derfor ikke virker så kraftige mere.

Månedens Quote

Lyt til din krop, den har noget klogt at fortælle.

Trine - Prima Vida

Da jeg startede på uddannelsen til Body SDS kropsterapeut tilbage i 2019 mærkede jeg meget hurtigt, at disse ord skulle være mit slogan i mit firma Prima Vida.

Lyt til din krop, den har noget klogt at fortælle.

Kroppen lyver aldrig og hvis vi lærer at lytte, når den hvisker, så er vi fri for at betale prisen, når den bliver nød til at råbe.

Rigtig god fornøjelse med at blive bevidst om dine symptomer. Med bevidsthed kan vi skabe forandring og dermed nye resultater og mindre ubehag.

Tusind tak fordi læste med i juni måneds første indlæg. Hvis du finder materialet brugbart, så vil det betyde meget, hvis du vil sprede ordet til andre skønne sjæle som måske også kunne få gavn af denne viden.

I næste uge deler jeg en klientberetning som handler om at frygt kan komme til at fylde mere end glæden.

Kh Trine

Se også...

Episode 1: Ro på mor

I 2014 fik jeg mit andet barn og så begyndte facaden for alvor at krakelere. Jeg kunne ikke længere følge med i min rolle som over-pleaser, over-doer og over-performer og jeg oplevede at det var enorm skamfuldt ikke at kunne “finde ud af det” med at være en god mor.

Hjertelig velkommen til denne første udgave af min podcast Ro på mor.

Læs mere →

Livet efter de 50 – del 4:4

I dag skal vi snakke om nydelse misforstås lidt, alt efter hvad der nu kommer først frem på nethinden. Nydelse mange ting. Jeg vil gerne snakke generel nydelse ift livet. Som jeg selvfølgelig ville ønske at jeg havde lært længe inden jeg fyldte 50 år.

Læs mere →

Livet efter de 50 – del 3:4

Hvordan skaber man sit drømmeliv? Mange drømmer om noget andet, men de færreste kender opskriften på drømmelivet og vejen derhen ender derfor med at bliver både hård og bumlet. Lyt med og få indsigt i de 3 ting som har været afgørende på min vej mod drømmen.

Læs mere →

Livet efter de 50 – del 2:4

Og pludselig stod jeg der, alene i et øjebliks stilhed midt i min 50 års fødselsdagsfest. Musikken spillede blidt i baggrunden, mens latter og snak fyldte luften. Jeg så mig omkring og kunne mærke at de virkelig hyggede sig. Og så, som et lyn fra en klar himmel, ramte det mig – en bølge af følelser, som jeg slet ikke havde set komme. Tårerne begyndte forsigtigt at trille ned af mine kinder.

Læs mere →

Livet efter de 50 – del 1:4

50… Det er jo bare et tal… Sådan har jeg tænkt flere gange det sidste år omkring det faktum, at jeg nu er en version 5.0. Halvtreds, håbefuld og handlekraftig (afledt af fyrre, fed og færdig…). Ord som jeg på ingen måder kunne relatere til, da jeg var 40 år.

Læs mere →

Åh nej… Motion!

Stress er ofte årsagen til at vi kan føle os både fysisk og mentalt udmattede. Denne udmattelse kan mindske energiniveauet og motivationen til at deltage i fysisk aktivitet. Træthed og udmattelse er almindelige symptomer på stress, hvilket kan gøre selv simple træningsrutiner overvældende.

Læs mere →