1

Skam spiser selvværd til morgenmad

Derfor er uforløste skamfølelser farlige

Langt de fleste mennesker er uvidende om, hvor meget en (eller flere) skamfølelser kan påvirke selv de mindste ting i hverdagen. Skamfølelsen kan bl.a. påvirke vores selvopfattelse, lamme vores kreative og sociale evner og mindske vores tillid til, at tingenen nok skal gå.

Jeg ved at overskriften på dette indlæg både kan virke mærkelig og måske også kontroversiel. Ikke desto mindre, så ville jeg ønske, at alle sjæle på denne jord viste, hvad skam er, og hvordan det påvirker både børn og voksnes måde at navigere i hverdagen på og hvilken indvendig følelse af mindre værd, skam kan give.

Hvad er skam?

Skam er en særdeles ubehagelig, og også ret kompleks følelse, der kan opstå, når en person oplever en form for ubehag, pinlighed eller forlegenhed bl.a. på grund af en handling, tanke eller situation.

“Pinligt = skamfuldt”

Disse situationer oplevede jeg mange af i min barndom. Det var ikke nogens skyld, men fordi jeg påtog mig meget ansvar og opfattede mange stemninger, så udviklede skamfølelsen sig lige så stille.

Jeg havde svært ved at læse = jeg måtte være dum = det var pinligt.

Jeg fik et “nej ” til min allerførste “vil du være kærester med mig – ja eller nej afkrydsning” = jeg var ikke sød nok = meget pinligt.

Da jeg startede i skole, skulle jeg altid krydse hovedgaden (i en meget lille by) via tunellen, så jeg ikke blev kørt over = så var det træls at følges med mig hjem fra skole = jeg er anderledes, det er pinligt.

Jeg har lavet mange “numre” som barn og blev sommetider grebet i dem = skæld ud = shit det er pinligt at blive opdaget.

Derudover har jeg en håndfuld episoder fra mit liv, som har fyldt specielt meget, fordi jeg enten har fået skæld ud eller fordi jeg har følt mig meget forkert og som virkelig har kunne aktivere mit nervesystem. Men kun indtil jeg fik dem forløst, enten via psykoterapi eller Body SDS terapi. Så var det som om, at de aldrig havde eksisteret. Det synes jeg er spændende!

Skam og klumpen i maven

Som nævnt ovenfor, så er skam ikke sådan at bide i skeer med. Skam kan gøre os lille bitte og pille alt selvværd ud af os, hvis vi ikke er opmærksomme.

Det skete for mig…

I hele mit voksenliv har jeg haft “en klump i maven”, som jeg helt ubevidst men 100% lod “styre” alle mine tanker, følelser og valg. Og klumpen viste som regel, når der var noget under opsejling og ofte længe inden mit hoved var klar over, hvad det handlede om. Det lærte jeg siden hen, var det, som kaldes nervesystemet, og som i dag er en af de aller vigtigste parametre jeg bruger for at forstå mine tanker, følelser og handlinger. 

I dag kan jeg stadig huske lige præcis det øjeblik, hvor det gik op for mig, at klumpen handlede om skam, og at dét ville blive nøglen til at frigøre mig fra den og skamfølelsen.

“Men lige der, i stolen hos Betina, knækkede jeg koden til at forstå klumpen og slippe skammen”

Jeg havde modtaget en del hjælp, bl.a. psykoterpi, EMDR sessioner og lyttet til mange podcasts om selvudvikling og traumer. Alt sammen med det formål, at få den skide klump i maven til at forsvinde. Men lige der, i stolen hos Betina, knækkede jeg koden til at forstå klumpen og slippe skammen. Jeg skulle samarbejde med den, i stedet for at ønske den hen hvor peberet gror.

På det tidspunkt kunne jeg slet ikke forestille mig, hvor livsforandrende denne session ville blive for min fremtid.

I dag er jeg selvfølgelig dybt taknemmelig for lige netop dén session og jeg elsker virkelig at hjælpe mine klienter til samme dybe indsigt.

Hjælp til selvhjælp - sådan forløses skam?

Som beskrevet kan det være en kompleks opgave at forløse skam, men gennem utallige kropsterapeutiske Body SDS behandlinger, både på mine klienter siden 2019, og i forbindelse med de behandlinger jeg selv har modtaget siden 2017, er der én ting, som jeg har erfaret altid sætter en healings-process i gang.

Og det er, når vi erstatter dømmende og frygtsomme tanker overfor os selv med nysgerrighed, i forhold til, hvad skam og pinlighed er for en størrelse. Så kan vi nemlig (som ved så mange andre ting) opnå vigtige og transformerende indsigter i, hvorfor vi lever vores liv som vi gør. Vi kan få svar på, hvad det er, der afgør vores tanker og følelser, og hvad det er for nogle valg vi foretager os.

Og når vi har den indsigt, så kommer der en helt naturlig og dybere forståelse for vores adfærd. Fordi vi forstår, hvad der har skabt den.

“Skam kan kun overleve i det usagte inde i dig”

Når vi anerkender skammen og begynder at arbejde med den, kan vi skabe et mere autentisk og meningsfuldt liv, fordi skammen bliver skubbet fri og ikke længere begrænser os i at skulle være på en bestemt måde.

“Skammen dør lige så stille, når den bliver sagt højt”

Jeg vil ikke kalde det “god fornøjelse” med at være nysgerrig på dine skam-sår, men, om ikke andet, så god og ihærdig arbejdslyst. Det kan være lidt overvældende at få nye indsigter. Husk at du altid kan række ud, hvis du gerne vil have min hjælp til at spotte, hvor din skam spænder ben for dig.

Månedens Opskrift

madolie guide

3

Som du kan se, har jeg erstattet månedens opskrift med en lille madolie guide. Og det er simpelthen fordi, at jeg selv har haft utrolig svært ved at finde rundt i junglen af madolier.

Ved at spørge kloge mennesker om hjælp og ved at søge på oplysninger om konkrete olier, er jeg nået frem til nedenstående 5 huskeråd.

Jeg håber du kan bruge dem og har du yderligere erfaring, så skriv endelig til mig tak.

Husk

De fleste koldpressede olivenolier begynder at frigive frie radikaler (som kan igangsætte skadeligelige processer i kroppen) allerede ved 160 gr.

“På induktion tager det kun ca 40 sekunder at nå 200 grader, hvis du bruger boost funktionen”, skriver Scanpan på deres hjemmeside.

Det var en meget rar information, som jeg selv ville have ønsket, at jeg havde vist for 30 år siden…

To-go-to huskeråd

  1. Vælg som udgangspunkt koldpressede, økologiske madolier, da disse processer bevarer de naturlige næringsstoffer bedst.
  2. Rapsolie og kokosolie er gode allround olier til at stege i
  3. Olivenolie er god til dressinger og må max opvarmes til 160 gr.
  4. Kokosolie og hørfrøolie er gode som fedtstof i smoothies. Hørfrøolie har et højt indhold af omega 3 (lige som fiskeolier har), men husk den skal opbevares på køl og har relativ kort holdbarhed.
  5. Undgå madolier med højt indhold af omega 6 og omega 9.

Omega 6 + Omega 9

Har du disse stående på hylden?

Undgå madolier, der er for rige på omega-6 fedtsyrer, som f.eks. vindruekerneolie, solsikkeolie og majsolie, da et højt indtag af omega-6 i forhold til omega-3 bl.a. kan bidrage til øget inflammation i kroppen. Øget inflammation påvirker bl.a. dine led og kan give ledsmerter og stive led.

Fun Fact

Vidste du godt at...

Ordet MOM spejler WOW

Jeg kan desværre ikke selv tage kredit for denne smukke spejling. Og jeg kan desværre heller ikke huske, hvor jeg har set den henne. Men jeg synes, at den er helt fantastisk, og jeg ynder at bruge den, når jeg føler mig som en lortemor (hvilket heldigvis er sjældent efterhånden – en af sidegevinsterne ved at højre sit selvværd, by the way).

Ved at huske på “wow”, så tager jeg fokus væk fra den (ene) ting som gør, at jeg mærker lortemor-følelsen og gør, at jeg husker på alt det gode, som jeg gør og er som mor.

Og med disse ord vil jeg gerne sige tusind tak, fordi du læste med i denne uges udgave af Anti-stress Magasinet. Jeg er dybt taknemmelig for at du også er med på anti-stress rejsen. Har du lyst til at inspirerer et andet skønt menneske, så del endelig budskabet om Anti-stress Magasinet, så vi kan sammen kan bekæmpe stress og ubehag. Tilmelding her på hjemmesiden primavida.dk

I næste uge kan du glæde dig til at læse om en holistisk tilgang til nakkesmerter, og så får du også en af mine ynglings quotes.

På gensyn!

Kh Trine

Se også...

Episode 1: Ro på mor

I 2014 fik jeg mit andet barn og så begyndte facaden for alvor at krakelere. Jeg kunne ikke længere følge med i min rolle som over-pleaser, over-doer og over-performer og jeg oplevede at det var enorm skamfuldt ikke at kunne “finde ud af det” med at være en god mor.

Hjertelig velkommen til denne første udgave af min podcast Ro på mor.

Læs mere →

Livet efter de 50 – del 4:4

I dag skal vi snakke om nydelse misforstås lidt, alt efter hvad der nu kommer først frem på nethinden. Nydelse mange ting. Jeg vil gerne snakke generel nydelse ift livet. Som jeg selvfølgelig ville ønske at jeg havde lært længe inden jeg fyldte 50 år.

Læs mere →

Livet efter de 50 – del 3:4

Hvordan skaber man sit drømmeliv? Mange drømmer om noget andet, men de færreste kender opskriften på drømmelivet og vejen derhen ender derfor med at bliver både hård og bumlet. Lyt med og få indsigt i de 3 ting som har været afgørende på min vej mod drømmen.

Læs mere →

Livet efter de 50 – del 2:4

Og pludselig stod jeg der, alene i et øjebliks stilhed midt i min 50 års fødselsdagsfest. Musikken spillede blidt i baggrunden, mens latter og snak fyldte luften. Jeg så mig omkring og kunne mærke at de virkelig hyggede sig. Og så, som et lyn fra en klar himmel, ramte det mig – en bølge af følelser, som jeg slet ikke havde set komme. Tårerne begyndte forsigtigt at trille ned af mine kinder.

Læs mere →

Livet efter de 50 – del 1:4

50… Det er jo bare et tal… Sådan har jeg tænkt flere gange det sidste år omkring det faktum, at jeg nu er en version 5.0. Halvtreds, håbefuld og handlekraftig (afledt af fyrre, fed og færdig…). Ord som jeg på ingen måder kunne relatere til, da jeg var 40 år.

Læs mere →

Åh nej… Motion!

Stress er ofte årsagen til at vi kan føle os både fysisk og mentalt udmattede. Denne udmattelse kan mindske energiniveauet og motivationen til at deltage i fysisk aktivitet. Træthed og udmattelse er almindelige symptomer på stress, hvilket kan gøre selv simple træningsrutiner overvældende.

Læs mere →