20

AV mit hoved

Stress er en almindelig årsag til hovedpine

Stress er en almindelig årsag til hovedpine, og mange oplever, at hovedpinen bliver værre eller hyppigere i stressede perioder.

Holistisk set er der en ganske fornuftig årsag til at kroppen sender dig hovedpine eller migræne. Når vi har hovepine, så kan vores hjerne ikke fungere så effektivt som den normalvis kan. Dette betyder, at vi bliver nød til at sætte tempoet ned og hvile mere. Og det er præcis det behov kroppen ønsker at kommunikere til vores hjerne.

“Hey, vi har brug for en pause”

Oversat siger den: “Hey, vi har brug for en pause. Vi råber lidt højere ved at sende dig hovedpine, så du bedre kan høre os”. Mange misforstår dog symptomet og ender med at tage hovedpine piller, i stedet for at geare ned.

de 6 grunde

Hvorfor stress kan føre til hovedpine

Her er nogle af hovedårsagerne til, at stress kan føre til hovedpine.

#01

Overtænkning

Stress kommer altid af en årsag. Man bliver ikke “ramt” af stress som et tilfældigt lynnedslag. Noget har udløst stress reaktionen som så ofte resulterer i overtænkning, grublerier og bekymringer. Tager disse overhånd, er der ikke “plads” til dem alle i hovedet og det kan resultere i hovedpine.

#02

Muskelspændinger

Stress kan forårsage spændinger i bl.a. musklerne omkring hovedet og nakken, fordi kroppen er i øget alarmberedskab. Denne spænding kan føre til spændingshovedpine, som er karakteriseret ved en trykkende eller strammende fornemmelse omkring panden eller baghovedet.

#03

Hormonelle ændringer

Stress udløser frigivelse af stresshormoner som kortisol og adrenalin. Disse hormoner kan forårsage ændringer i blodkarrenes diameter og øge inflammation, hvilket kan udløse migræne og andre typer hovedpine.

#04

Ændringer i søvnmønster

Stress kan forstyrre søvnen, hvilket kan føre til søvnmangel. Manglende søvn er en kendt udløser af hovedpine. For lidt søvn kan påvirke kroppens naturlige balance og øge risikoen for hovedpine.

#05

Ændret kost og hydrering

Stress kan påvirke en persons spise- og drikkevaner. Mange mennesker springer måltider over eller vælger usunde fødevarer, hvilket kan forårsage hovedpine. Desuden kan stress føre til dehydrering, da man måske glemmer at drikke nok vand, og dehydrering er en kendt udløser af hovedpine.

#06

Ændringer i livsstil og rutine

Under stress kan rutiner ændres, og man kan opleve øget lyst til  stimulanser som koffein, sukker og alkohol. Dette kan især føre til hovedpine, da kroppen reagerer meget kraftigt på den slags toxiner og den går straks i gang med en større udrensningsprocess som koster meget energi.

Opsumering

Stress kan føre til hovedpine gennem en række mekanismer, herunder muskelspændinger, hormonelle ændringer, forstyrret søvn, ændringer i kost og hydrering samt ændringer i livsstil og rutiner. At forstå disse sammenhænge kan hjælpe med at finde måder at reducere hovedpine på ved at håndtere stress med nye strategier. Strategier som regelmæssig motion, afslapningsteknikker, en balanceret kost og tilstrækkelig søvn kan være afgørende for at reducere både stress og stressrelaterede hovedpine.

Flere facts om stress og inspiration til stress-minimering

Ønsker du flere facts om stress og inspiration til stress-minimering, så er du hjertelig velkommen ovre på min Instagram primavida.dk. Under reels ligger der mange gratis videoer som kan hjælpe med at forstå stress, og hvordan den minimeres.

Tusind tak fordi læste med 2.  indlæg af august måneds Anti-stress Magasin. Jeg glæder mig til dele den 3. måde til nemt at tjekke om din krop er stresset med dig i næste uge.

Har du spørgsmål eller kommentarer, så er du meget velkommen til at kontakte mig på [email protected].

Kh Trine

Se også...

Episode 5: Presset på tid mor?

I dag få du en lille to-go-to-plan til din mor førstehjælpskasse, som du kan hive frem, når alt er kaos, og det hele føles umuligt at nå. Det er til de her perioder, hvor der er alt for lidt tid. Og hånden på hjertet, som børnefamilie, så er der rigtig mange perioder, hvor man føler, at man har for lidt tid.

Læs mere →

Episode 4: Mental førstehjælp

4. episode er dedikeret til dig, som som tænker rigtig meget og som føler dig maks presset og måske ikke er klar over hvorfor. Jeg har lavet en lille renseserviet til dig, som du kan lægge på lager i din mor førstehjælpskasse, som du kan bruge, når du har brug for lige at få overblik over “hudafskrabningen”.Altså til de her perioder, hvor du måske tvivler rigtig meget på dit morskab.

Læs mere →

Episode 3: Hvornår er nok nok?

eg opdagede, at jeg havde slukket lyset i min datters øjne. Hun sad bare der, lille bitte og helt forsvarsløs. Hun blev bare angrebet af mine ord. Hun græd ikke engang. Hun var bare helt tom. Lige der mærkede jeg sådan en kæmpe stor sort kugle i mit solarplexus, lige under brystet.

Læs mere →

Episode 2: Følelsesmæssig førstehjælp til mor

Kære Mor Er det en af de der dage i dag, som nærmest får en til at kaste håndklædet i ringen af bare afmagt. træthed, ked ad det hed eller raseri, så lyt med her og få akut førstehjælp til dit morliv. Jeg deler mit lille to-go-to trick som ofte forløser det største følelsesmæssige stormvejr inde i dig.

Læs mere →

Episode 1: Ro på mor

I 2014 fik jeg mit andet barn og så begyndte facaden for alvor at krakelere. Jeg kunne ikke længere følge med i min rolle som over-pleaser, over-doer og over-performer og jeg oplevede at det var enorm skamfuldt ikke at kunne “finde ud af det” med at være en god mor.

Hjertelig velkommen til denne første udgave af min podcast Ro på mor.

Læs mere →

Livet efter de 50 – del 4:4

I dag skal vi snakke om nydelse misforstås lidt, alt efter hvad der nu kommer først frem på nethinden. Nydelse mange ting. Jeg vil gerne snakke generel nydelse ift livet. Som jeg selvfølgelig ville ønske at jeg havde lært længe inden jeg fyldte 50 år.

Læs mere →